Reçel Nasıl Yapılır ?

Reçel Nasıl Yapılır sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir sorudur. Sevdiğiniz meyvelerden reçel yaparak muhteşem lezzetler oluşturup sofralarınızı tatlandırmak muhteşemdir. Ancak reçel yapımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

Reçel yaparken önce karar vermeniz gereken konu meyve seçimidir. Hemen hemen her meyve reçel yapımında kullanılabilir ancak dikkat edilmesi gereken konulardan biri meyvenin içeriğindeki pektin miktarıdır.

Pektin, sindirilmeyen ancak çözülebilen, uzun karbonhidrat zincirlerinden oluşan polisakkarittir. Bitkilerin hücre duvarlarında bulunan pektin aynı zamanda bitkinin şeklini ve yapısını korumasına yardımcı olur. Reçel yapımında kullanılan meyveye ısı uygulandığında ( yani meyve kaynatıldığında ), meyve hücreleri parçalanır ve pektin açısından zengin sıvılar reçele asıl kıvamını veren madde olarak açığa çıkar.

Pektin maddesi her meyvenin içinde doğal olarak bulunur ve yüksek olması reçelinizin daha koyu ve sert olmasını sağlar. Her meyvenin içerdiği pektin miktarı farklıdır. Örnek olarak;

Orta-yüksek pektin içeren meyvelere örnek olarak; kuş üzümü, erik, elma, ahududu, kayısı verilebilir. Düşük pektin içeren meyvelere örnek olarak ise böğürtlen, çilek, şeftali, kiraz ve tatlı elma verilebilir. Pektin oranı düşük olan meyveler kullanılarak yapılan reçeller daha gevşek ve yumuşak olacaktır. Reçelinizin daha kıvamlı olmasını istiyorsanız, tarifinize pektin açısından daha zengin meyveler ekleyebilirsiniz.

Reçel yapımında olmazsa olmaz malzemelerden biri de şekerdir. Şeker, hem reçelinizin kıvamını alması açısından hem de lezzet açısından gereklidir. Geleneksel tarifler kullanılan meyve ile eşit ağırlıkta şeker tavsiye etmektedir. Ancak bu oranı kendi damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Meyve ağırlığının en az %60-70 civarı şeker eklemek iyi bir reçel yapmak için gereklidir. Yani 1 kilogram meyve kullanıldıysa en az 600-700 gram şeker kullanmak gereklidir.

Reçel Nasıl Yapılır ?

Gerekli ekipmanlar:

  • Orta boy geniş bir tencere. Geniş olması önemlidir çünkü daha büyük bir yüzey alanı reçelinizin daha konsantre ve homojen olmasını sağlayacaktır.
  • Tahta kaşık.
  • Reçel kavanozu.
  • Kepçe

Gerekli malzemeler:

  • 1 kilo seçilen meyve.
  • Meyveye oranla tercihe göre en az 600-700 gram şeker.
  • Limon tuzu.

Tarif:

  • Meyve ve şeker geniş yüzeyli tencereye konulur ve şekerin meyvenin suyunu çekmesi için buzdolabında bekletilir (8-10 saat).
  • Orta ateşte hafifçe karıştırarak kaynama noktasına gelene kadar ocakta tutulur.
  • Daha sonra kısık ateşte 20-30 dakika, aralarda hafif karıştırmalar yapılarak beklenir ve reçelin istenen kıvamı alması sağlanır.
  • Reçel kıvamını aldıktan sonra 1 kilo meyve için 1 çay kaşığı limon tuzu ile 2-3 dakika daha kaynatılmalıdır.
  • Son olarak reçelimizi kavanozlara doldurup saklayabiliriz.

 

Şekersiz Reçel (Şeker İlavesiz Reçel) Yapımı

Şeker sofralarımıza lezzet katsa da aynı zamanda pek çok insanın beslenmesinde kaçındığı gıdaların da başında gelmektedir. Reçel yapımında şeker olmazsa olmaz gibi görünse de kullanabileceğiniz sağlıklı bir alternatif de mevcut aslında. Şekersiz reçel (şeker ilavesiz reçel) yapımında hurma suyu ile tarifinizi zenginleştirebilir ve şekere alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Sizler için Reçel Nasıl Yapılır sorusuna cevap vermeye çalıştık, sizde sofraların en çok tercih edileni olan reçeli tarif ettiğimiz şekilde yapabilirsiniz.

Reçel Yapımında kullanılmak üzere tüm hurma çeşitlerimize mağazamızdan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Trendyol mağazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar