Çikolatanın Faydaları Nelerdir?
Çikolata pek çok kişi tarafından zararlı olarak bilinse de çikolatanın çok değerli faydaları vardır. Şimdi sizlerle beraber çikolatanın faydaları nelerdir bunlara göz atalım.
Kakao ve bitter çikolatanın faydaları;
● Bitter çikolata içerisinde insan sağlığını olumlu etkileyebilecek pek çok besin bulundurmaktadır.
● Kakao ağacının çekirdeğinden yapılmış olan bitter çikolata bulabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir.
● Araştırmalar bitter çikolatanın sağlığınızı iyileştirmede ve kalp hastalığı riskini azaltmada etkili olabileceğini gösteriyor.
Besin içeriği;
● Yüksek kakao içeriğine sahip kaliteli bitter çikolata oldukça besleyicidir.
● Yeterli miktarda çözünür lif içerir ve minerallerle yüklüdür.
100 gramlık bir bar bitter çikolata %70-85 kakao içeriğinde:
11 gram lif
Demir için günlük ihtiyacın %67’si
Magnezyum için günlük ihtiyacın %58’i
Bakır için günlük ihtiyacın %89’u
Manganez için günlük ihtiyacın %98’ini bulundurur.
Ayrıca bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir.
Tabii ki, 100 gram oldukça büyük bir miktardır ve günlük olarak tüketilmesi gereken ortalama çikolata miktarının üzerindedir. Bunun sebebi 100 gram bitter çikolatanın ayrıca 600 kalori ve orta derecede şeker içermesidir. Bu nedenle bitter çikolata ölçülü olarak tüketilmelidir.
Kakao ve bitter çikolata yağ asidi açısından da iyi bir profile sahiptir. Yağlar çoğunlukla oleik asit (zeytinyağında da bulunan kalp için sağlıklı bir asit), stearik asit ve palmitik asitten oluşur. Stearik asit vücut kolesterolü üzerinde nötr bir etkiye sahiptir. Palmitik asit kolesterol seviyelerini yükseltebilir ancak toplam yağ kalorisinin yalnızca üçte birini oluşturur.
Bitter çikolata ayrıca kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler içerir. Ancak kafein miktarı kahveye kıyasla çok az olduğu için geceleri sizi uyutmaması gibi bir problem pek olası değildir.
Antioksidan açısından zengindir.
ORAC, oksijen radikali absorbans kapasitesi anlamına gelir. Gıdaların antioksidan aktivitesinin bir ölçüsüdür. Başta kanser olmak üzere hastalıklara yol açabilecek maddelerin bir besin tarafından ne kadar emildiğinin göstergesidir.
Temel olarak labarotuvarda bir gıda örneğine karşı bir grup serbest radikal belirlenir ve gıdadaki antioksidanların serbest radikalleri ne kadar iyi etkisiz hale getirebileceği görülür.
Çiğ işlenmemiş kakao çekirdeklerinin test edilen en yüksek puanlı gıdalar arasında olduğunu belirtmekte fayda var.
Bitter çikolata, biyolojik olarak aktif olan ve antioksidan işlevi gören organik bileşiklerle yüklüdür. Bilimsel araştırmalara göre kakao ve bitter çikolatanın, yaban mersini ve acai meyveleri dahil olmak üzere test edilen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan aktiviteye, polifenollere ve flavanollere sahip olduğu anlaşılmıştır. (Crozier, Preston, Hurst et. al. 2011)
Dolaşım sistemini rahatlatır ve kan basıncını düşürür.
Bitter çikolatadaki flavanoller, arterlerin astarı olan endotelyumu, nitrik oksit (NO) üretmesi için uyarabilir. Nitrik oksidin işlevlerinden biri, atardamarlara gevşemeleri için sinyaller göndermektir, bu da kan akışına karşı oluşan direnci düşürür ve dolayısıyla kan basıncını düşürür. Yani bitter çikolatanın vücuda yaptığı uyarı sayesinde kan basıncında düşüş gerçekleşir.
Birçok kontrollü çalışma, etkileri genellikle hafif olsa da kakao ve bitter çikolatanın kan akışını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.
HDL’yi (iyi kolestrol) yükseltirken LDL (kötü kolestrol) oksidasyonundan korur.
Bitter çikolata tüketmek, kalp hastalığı için birkaç önemli risk faktörünü iyileştirebilir.
Kontrollü bir çalışmada, kakao tozunun erkeklerde oksitlenmiş LDL (kötü) kolesterolü önemli ölçüde azalttığı bulundu. Ayrıca yüksek kolesterolü olanlar için HDL’yi artırdı ve toplam LDL’yi düşürdü (Baba, Natsume, Yasudo et. al. 2007)
Oksitlenmiş LDL, LDL kolesterolünün serbest radikallerle reaksiyona girdiği anlamına gelir. Bu, LDL partikülünün kendisini reaktif hale getirir ve kalbinizdeki atardamarların astarı gibi diğer dokulara zarar verebilir.
Kakaonun oksitlenmiş LDL’yi düşürmesi çok olasıdır. Kakao onu kan dolaşımına sokan ve lipoproteinleri oksidatif hasara karşı koruyan çok sayıda güçlü antioksidan içerir.
Bitter çikolatadaki flavanoller ise kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklar için başka bir yaygın risk faktörü olan insülin direncini de azaltabilir.
Bununla birlikte, bitter çikolata aynı zamanda ters etkiye sahip olabilen şeker içerdiğinden dolayı kontrollü tüketilmesi gereken bir gıdadır.
Cildi güneşten korur.
Bitter çikolatadaki biyoaktif bileşikler de cildiniz için çok yararlı olabilir. Flavanoller güneşin ciltteki zararlı etkilerine karşı koruma sağlayabilir, cilde kan akışını iyileştirebilir ve cilt yoğunluğunu ve nemini artırabilir.
Bir plaj tatili planlıyorsanız, önceki haftalarda ve aylarda ekstra bitter çikolatanın tadını çıkarmayı deneyin.
Beyin için faydalıdır.
Bitter çikolata, beyninizin işlevini de iyileştirebilir.
Sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan bir araştırma, 5 gün boyunca yüksek flavanol kakao yemenin beyne giden kan akışını iyileştirdiğini gösterdi.
Kakao ayrıca hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde bilişsel işlevi önemli ölçüde iyileştirebilir. Sözel akıcılığı ve hastalık için çeşitli risk faktörlerini de iyileştirebilir (25).
Ek olarak, kakao, kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler içerir ve bu, uyarıcı etkisi kısa vadede de olsa beyin fonksiyonlarını iyileştirmesinin önemli bir nedeni olabilir. Örneğin; bir sınav öncesi bir parça bitter çikolata tüketmenin zararı olmayacaktır.
Çikolatanın faydalarının neler olduğu pek çok kişi tarafından merak edilen bir sorudur. Bu yazımızda sizler için çikolatanın faydalarından bahsetmeye çalıştık.