750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Hamilelikte Hurma Tüketimi

30-09-2022 20:46
Hamilelikte Hurma Tüketimi

Hamilelerin ve yakınlarının bize sık sık sorduğu “Hamilelikte hurma yemek yararlı mı?”, “Hamilelikte ne zaman hurma yenir?” gibi sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.

Sağlıklı bir hamilelik, bol miktarda taze ve kuru meyve içerebilen sağlıklı ve dengeli bir diyetle doğrudan ilgilidir. Tam da bu noktada hurma mükemmel bir seçimdir çünkü lif bakımından zengindirler ve bunun yanı sıra diğer besin ve vitaminleri de içinde barındırır. Hurma meyvesi Orta Doğu bölgesine has bir meyvedir ancak uzun yıllardır yalnızca o bölgeye ait olmakla kalmamış dünyanın her yerinde sık tüketilir hale gelmiştir. Hurmanın anti-inflamatuar, antioksidan, anti-tümör gibi etkilerinin olduğu ve bu nedenle insan bünyesi için faydalı olduğu uzun zamandır bilinmektedir.

Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar hurma tüketiminin çarpıcı bir faydasını daha ortaya çıkarmıştır. Hurmanın hamilelik sürecinde tüketilmesinin doğum esnasında kolaylaştırıcı bir etkisi olduğu öne sürülmektedir. Hurma tüketiminin doğumu kolaylaştıracağı kulağa başta eski bir şehir efsanesi gibi gelse de bunu kanıtlar nitelikte bilimsel araştırmalar mevcuttur. 2011 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar; tahmini doğum tarihine kadar 69 hamile kadının 4 hafta boyunca günde 6 hurma tüketmesini sağladı.  Çalışmaya ayrıca doğum tarihinden önce hiç hurma yemeyen 45 hamile kadın dâhil edildi.

Araştırmanın sonucuna göre düzenli hurma tüketen 69 hamile kadının doğumlarının ilk aşamasının daha kısa ve rahat sürdüğü, ortalama servikal genişlemelerinin daha fazla olduğu ve hastaneye geldiklerinde doğum yapmaya daha uygun olduğu keşfedilmiştir. Ek olarak; hurma yiyen kadınların yüzde 96’sı, hurma yemeyen kadınların ise sadece yüzde 79’u ile kendiliğinden doğum yaşamıştır. Buna dayanarak hamilelikte hurma tüketiminin vücudu doğuma daha hazır hale getirdiğini söyleyebiliriz.

154 kadından oluşan daha yakın tarihli bir çalışmada; hamileliğinin sonlarında hurma yiyen 77 kadın ile hurma yemeyen 77 kadın karşılaştırıldı. Araştırmacılar; hurma yiyenlerin, hiç hurma yemeyenlere kıyasla doğumunu başlatmak veya hızlandırmak için tıbbi müdahaleye önemli ölçüde daha az ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu. (Al-Kuran, Mehaisen, Bawadi, Amarin, 2011)

Ayrıca hurma meyvesi, hurma ezmesi, hurma pekmezi ve bunları içeren tarifler şeker içeren diğer gıdalara alternatif olarak tüketilirse beslenmenizin daha sağlıklı bir hale gelmesini sağlayacaktır. Hurmanın şekere çok iyi bir alternatif olduğu unutulmamalıdır. Özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gereken hamilelik aylarında hurma doğum için özellikle sağladığı faydaların yanı sıra şekere alternatif oluşuyla da sofralarınızda yerini almalıdır.

Tüm bu araştırmalar ışığında hamilelikte hurma yemenin doğumda kolaylaştırıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Hurmanın faydaları konusunda daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulsa da hamileliğin son haftalarında düzenli hurma tüketiminden kimseye bir zarar gelmez.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.