750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Hurma Nasıl Yetişir?

30-09-2022 20:31
Hurma Nasıl Yetişir?

Hurma nasıl yetişir sorusu, özellikle Ramazan ayının yaklaşması ile hurma tüketicileri tarafından sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir.

Hurma; palmiye türü ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Hurmanın besin değeri oldukça yüksektir. Yetiştirilme iklimi olarak ise sıcak ve tropikal iklimlerde yetişir. Bu tip iklimlerde hızlı bir gelişim gösterir.

Hurmanın yetişmesi için çekirdeğini kullanmak gerekiyor. Hurma çekirdeğinin toprağa gömülmesi filizlenmesi için yeterli değildir. Hurma çekirdeğini filizlenmeye bırakmadan önce yapılması gereken bazı işlemler vardır.

Hurma çekirdeğini filizlendirmeye başlamadan önce bir süre suyun içerisinde çimlendirmek gerekmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için plastik bir kap yeterli olacaktır.

Bu çimlendirme işleminin ardından hurma çekirdeği filizlendirilmeye hazır hale getirilmiş olur. Bu çekirdek 10 ila 20 cm derinliğinde bir çukur kazılıp buraya gömülür. Toprağın belirli aralıklarla havalandırılması çok önemli.

Hurma Nerede Yetiştirilmeli?

Hurma ağacı yapısı gereği soğuktan çok hızlı şekilde etkilenmektedir. Sıcak ve tropikal iklimleri seven bir yapısı vardır. Özellikle çöl bölgelerinde ve tropikal bölgelerde çokça yetiştiriciliği yapılmaktadır. Orta Doğu coğrafyası hurma yetiştiriciliği için oldukça uygun bir iklim yapısına sahiptir.

Türkiye’de Hurma Yetiştiriciliği

Günümüzde ülkemizde de hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fakat her bölgesinde bunu yapmak mümkün değil. Soğuk iklimin yaşandığı bölgeler olan; İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde hurma yetiştiriciliği yapılamaz.

Ülkemizde en çok tropikal iklimin görüldüğü Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Antalya ve Adana çevresinde sıklıkla hurma yetiştirilmektedir.

Hurma Ağacı Bakımı Nasıl Olur?

Hurma ağacının bakımı diğer ağaçlara oranla daha zordur. Diktiğiniz hurma ağaçlarından meyve alabilmeniz için hurma ağacı bakımında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır;

       Hurma ağaçları henüz fidanken direkt güneş ışığı alan bir yerdense bol ışık alan bir yerde konumlandırılmalı.

       Hurma ağaçları güneş seven ağaçlardır. Bu yüzden toprağın hafif kuru olmasına özen göstermelisiniz.

       Ağaçların yer aldığı bölgenin sıcaklığı yıl boyu 20 derece üzerinde olmalıdır. -6 derece altı sıcaklıklarda hurma ağacı kurur ve ölür.

       Hurma ağacı yılda bir iki kez magnezyum sülfat ile gübrelenirse vereceği meyvelerin sayısı artacaktır.

Hurma nasıl yetişir sorusuna bu yazımızda olabildiğince cevap vermeye çalıştık. Siz de evlerinizde, bahçelerinizde eğer ikliminiz uygunsa hurma yetiştiriciliği yapabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.