750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Hurma Pekmezi

30-09-2022 20:29
Hurma Pekmezi

Bu yazımızda sizler için hurma pekmezinin faydaları nelerdir bunlardan bahsetmek istedik. Pekmez özellikle kış aylarında çokça tüketilen bir besindir. Fakat genelde üzümden yapılmaktadır. Peki ya hurmadan yapılan pekmez nasıl oluyor?

Pekmez Nedir?

Pekmez, insanların tatlandırıcı olarak kullandığı kalın bir şuruptur. Şeker yapım sürecinin bir yan ürünüdür ve ezilmiş şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilir.

İlk olarak, üreticiler meyve suyunu çıkarmak için şeker kamışı veya şeker pancarını ezer. Daha sonra şeker kristalleri oluşturmak için suyu kaynatılır. Pekmez, kristalleri meyve suyundan çıkardıktan sonra ortaya çıkan kalın ve kahverengi şuruptur.

Tatlandırıcı olarak şekerin daha sağlıklı bir alternatifi olarak düşünülebilir. Ayrıca damak tadına hitap etmesinin yanı sıra pekmezin insan sağlığı için önemli faydaları da bulunmaktadır.

Pekmezin besin değeri

Pekmez içerisinde, rafine şekerde bulunmayan bazı vitamin ve mineraller vardır.

1 yemek kaşığı(20 gram) pekmezde bir insanın günlük ihtiyacının;

%13’ü kadar Manganez,

%12’si kadar Magnezyum,

%11’i kadar Bakır,

%8’i kadar B-6 Vitamini,

%6’sı kadar Potasyum,

%5’i kadar Demir,

%3’ü kadar Kalsiyum bulunmaktadır.

Ayrıca bir yemek kaşığı pekmez 58 kaloridir ve tümü yüksek lif oranına sahip karbonhidrattır.

İçeriğinde çeşitli mineral ve vitaminler bulundurmasına karşın pekmez yüksek oranda şeker de içerir ve fazla tüketilmesi sağlık açısından zararlı olabilir. Ancak yine de içerdiği besin değerlerinin vücut için önemi göz önünde bulundurulursa, şeker tüketmek yerine pekmez tüketmek çok daha iyi bir alternatif olacaktır.

Hurma Pekmezinin Faydaları

       Kemik sağlığı:

Hurma pekmezinin faydaları arasında pek çok şey vardır. Hurma pekmezi içindeki demir, selenyum ve bakır sayesinde kemik sağlığını korumak açısından önemlidir.  Ayrıca hurma pekmezi içindeki  kalsiyum sayesinde de kemik sağlığına faydalıdır ve Osteoporoz (Kemik Erimesi) hastalığına iyi gelmektedir.

       Kalp sağlığı:

Pekmez içindeki potasyum sayesinde sağlıklı bir kan akışı sağlar ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalara göre pekmezin iyi kolesterol (HDL) oranını arttırdığı gözlemlenmiştir. İyi kolesterolün (HDL) kalp hastalıkları ve kalp krizine karşı koruyucu bir rolü vardır.

       Kan şekeri:

Kan şekerini kontrol altında tutmakta zorlanan bireyler her türlü şeker tüketimine dikkat etmek zorundadır. Ancak sağlıklı yetişkin bireylerde pekmez tüketimi vücudun şeker seviyesini dengelemede yardımcı olur. Çünkü; hurma, glisemik indeksi rafine şeker ve pekmezine oranla çok düşük bir besin maddesi olduğundan kan şekerinin dengelenmesi açısından sağlıklı bir alternatiftir.

       Antioksidan:

Araştırmalara göre pekmezin içerisinde; bal veya diğer doğal tatlandırıcılara(akçaağaç şurubu, sabır otu nektarı gibi) göre daha yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır. İçeriğindeki antioksidanlar hücreleri oksidatif stresten korur ve hücrelerin kanser ve kanserle ilişkili hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Hurmanın yüksek antioksidan etkisi göz önüne alındığında; hurma pekmezinin vücudumuza yararı azımsanamaz.

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?

Sofralarımızda yerini alan, özellikle de kahvaltılarda sıkça tercih edilen pekmezin pek çok farklı çeşidi mevcuttur. Üzüm pekmezi, dut pekmezi, karadut pekmezi, andız pekmezi, keçiboynuzu pekmezi, şeker kamışı pekmezi ve hurma pekmezi pekmez çeşitlerine örnek olarak verilebilir.

Hurma pekmezi nasıl yapılır?

Eğer daha önce hurma pekmezi denemediyseniz, çok şey kaçırdınız demektir. Ancak üzülmeyin, hurma pekmezi en az sağlığımız için faydalı olduğu kadar yapımı da basit bir besindir.

Hurma pekmezi yapmak için bir tencere, bir adet süzgeç, bir adet tülbent veya ince bir bez gereklidir.

Malzemeler:

20 adet çekirdeği çıkarılmış hurma.

3 su bardağı su.

 

Yapılışı:

Orta ateşte küçük bir tencere içerisinde hurmaları ve suyu yumuşamaya başlayıncaya kadar 15-20 dakika pişirin.

Ezici bir alet veya çatal ile hurmaları ezin ve 20 dakika daha pişirin.

Ateşten aldıktan sonra bulamaç kıvamına gelene kadar yeniden bir çatal yardımıyla ezin.

Elde edilen bulamacı bir süzgeç içerisine, bir tülbent veya ince bez içinde dökün.

Mümkün olduğunca fazla hurma suyu elde etmek için el yardımıyla iyice sıkın.

Elde edilen yarı saydam, kırmızı-mor-kahverengi renkli hurma suyunu, her 10 dakikada bir karıştırarak 40-45 dakika boyunca koyu kahverengi ve pekmez kıvamı alana kadar kısık ateşte pişirin.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.