Hurmalı Tarifler
11-03-2023
19:31
Peygamber çikolatası, Medine baklavası gibi tatlı isimleri ile anılan hurma meyvesi ile yapılabilen birçok tarif bulunmaktadır.
1) Sahur Klasiği Hurma Helvası
Malzemeler :
-10 adet hurma
-3 yemek kaşığı tereyağı
-½ su bardağı su
-4 yumurta
-½ yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
-1 yemek kaşığı çörek otu
Yapılışı : Çekirdeklerini çıkardığımız hurmaları küçük küçük kesiyoruz.
Tavada erittiğimiz tereyağına kestiğimiz hurmaları ve suyu ekliyoruz.
Hurmalar yumuşayınca tavada dağıtıyoruz ve üzerine yumurtaları kırıyoruz.
Karışımın üzerine limon kabuğu rendesini ve çörek otunu ekleyip tavanın kapağını kapatıyoruz.
Yumurtalar piştiğinde sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun!
2) Bademli Hurma Tatlısı
Malzemeler :
İç harcı :
-1.5 su bardağı hurma
-1 su bardağından iki parmak eksik tuzsuz kabuksuz badem
-½ su bardağı su
Hamuru için :
-2 su bardağı irmik
-4 su bardağı un
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 su bardağı yoğurt
-½ çay bardağı portakal suyu
-1 portakal kabuğu(rendelenmiş)
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
Şerbeti İçin :
-4 su bardağı su
-3 su bardağı şeker
Yapılışı :İç harcımız için çekirdeklerini çıkardığımız hurmaları su ile birlikte 3 dakika kadar pişiriyoruz. Tencereye bademleri de ekleyerek 3 dakika kadar daha pişirip soğumaya bırakıyoruz. Şerbetimiz için şeker ve suyu karıştırarak kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Kaynayan şerbeti kıvam alması için 10 dakika daha kısık ateşte pişirip soğumaya bırakıyoruz. Hamurumuz için sıvı yağ, yoğurt, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıyoruz. Karışıma sırasıyla irmik ve unu ekleyerek pürüzsüz bir
kıvam alana kadar hamuru yoğuruyoruz. Hazır olan hamuru oklavayla 2 mm kalınlığında açıp su bardağını yardımı ile yuvarlaklar çıkarıyoruz. Parçaların içine iç harcı dağıtıp yarım daire şeklinde kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz. Fırından aldığımız tatlılarımızın ilk sıcağı çıktığında soğuk
şerbetimizi sıcak tatlının üzerine döküyoruz. Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun!
3) Hurmalı Muhallebi
Malzemeler :
Püresi için :
-20 adet hurma
-1 su bardağı süt
Muhallebisi için :
-5 su bardağı süt
-½ çay bardağı süt
-3 yemek kaşığı nişasta
-3 yemek kaşığı un
-1 paket sıvı krema
-1 paket vanilya
Yapılışı : Püre için kaynamak üzere olan sütü ocaktan alıp hurmaları ekliyoruz. Hurmalar yumuşayınca püre kıvamına gelene kadar blenderla eziyoruz.
Muhallebi için şeker, nişasta ve unu karıştırıp yavaş yavaş sütü ekliyoruz. Karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Kıvam alan muhallebiye karıştırarak krema, vanilya ve hurma püresini ekliyoruz. Kısık ateşte 3 dakika daha pişirip sıcak olarak kaselere paylaştırıyoruz. Soğuyunca servis ediyoruz. Afiyet olsun!
4) Hurmalı Kek
Malzemeler :
-3 adet yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 su bardağı süt
-2.5 su bardağı un
-1 su bardağı hurma
-1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
-1 yemek kaşığı kakao
-1 tatlı kaşığı toz tarçın
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
Yapılışı : Yumurta ve şekeri beyazlaşıp köpük kıvamı alana kadar çırpıyoruz. Süt ve sıvı yağı da ekleyerek karıştırıyoruz. Elenmiş kakao, un, vanilya ve kabartma tozunu yavaş yavaş ekleyip spatula yardımıyla karıştırarak homojen bir karışım elde ediyoruz. Küçük küçük doğranmış ve suda yumuşamış hurmaları ve cevizleri de karışıma ekleyip spatula yardımıyla karıştırıyoruz. Yağladığımız kek kalıbına aldığımız karışımı önceden ısıtılmış 180 dakika fırında 25 dakika kadar kapağını açmadan pişiriyoruz.
Afiyet olsun!
5) Hurmalı Toplar
Malzemeler :
-6 adet çekirdeksiz hurma
-½ çay bardağı yulaf
-½ çay bardağı kıyılmış fındık
-½ çay kaşığı tarçın
-1 yemek kaşığı pekmez
Üzeri için :
-Hindistan cevizi
-Antep fıstığı tozu
Yapılışı : Sıcak suda bekleyerek yumuşayan hurmaları yulaf ile birlikte rondoda çekiyoruz. Karışıma pekmez ve kıyılmış fındığı ekleyip bütünleşinceye kadar yoğuruyoruz. Arzuya göre fındık ile birlikte ceviz ya da badem de kullanabilirsiniz. Elde ettiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top şekline getiriyoruz. Bir kısmını hindistan cevizi bir kısmını antep fıstığı tozuna bulayarak süslüyoruz. Buzdolabında 2 saat dinlendirip servis ediyoruz. Afiyet olsun!