750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Hurmanın Tek Sayıda Tüketilmesi

11-03-2023 19:15
Hurmanın Tek Sayıda Tüketilmesi
Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte hurmanın tek sayıda tüketilmesi ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda aktarmak gerekmiştir. Birçoğumuz çift sayıda tüketildiğinde bir tane daha yiyerek tek sayıda bırakmak gerektiğine dair tavsiyelerde bulunulduğuna şahit olmuşuzdur. Bilindiği üzere hurma lezzeti, yararlı yanında İslam dinindeki yeri ile de sıkça tüketilen bir hurmadır. Hurmanın tek sayıda tüketilmesinin sebebi de özetle; Allah’ın birliğine ve tekliğine işaret etme amacıdır. Hurmanın tek sayıda yenmesi ile ilgili Hz. Enes’in(r.a.) Resulullah’ın(s.a.v.) Ramazan bayramında tek sayıda birkaç hurma yemeden namaza gitmediği yönünde anlatımları olduğu rivayet edilir.
Peygamberimizin özellikle iftarlarda hurma tüketmesini bazı alimler; sindiriminin hızlı olması, hazmı kolaylaştırması, kalp sağlığına iyi gelmesi ve imana uygun olması gibi sebeplere dayandırmışlardır.
Hurmanın tek kılınması aslında Allah’ın birliğine işaret etmek içindir. Peygamberimizin mümkün olan her şeyi tek sayıda yaptığı rivayet edilir. Zira bir hadisinde “Allah tektir, teki sever.” buyurduğu rivayet edilir. Rivayete göre; günlük hayatını tek sayı üzerine kuran Resulullah(s.a.v.) su içerken, tesbih çekerken hep tek sayı tercih etmiştir. Resulullahın tekliğe verdiği özeni aktaran hadisleri şöyle rivayet edilmiştir;
1) “Allahu Teala’nın doksan dokuz ismi vardır; yüzden bir eksik. O tektir, teki sever.”
2) “Biriniz istincada taş kullanırsa teklesin.”
3) “Taş kullanmak tektir. Şeytana atılan taş tektir. Safa ile Merve arasında sa’y tektir, tavaf da tektir. Öyle ise sizden biri taş kullanacaksa bunu da tek kılsın.”
4) “Kim gözüne sürme çekerse teklesin.”
5) “Kim abdest bozduktan sonra taş kullanarak temizlenirse teklesin.”
Tüm açıklamalarımız doğrultusunda belirtmek gerekir ki; İslam’da tevhidi simgeleyen teklemek genel bir prensip olarak yer almıştır. Hurmanın da dini bir sembol olması sebebiyle tek sayıda tüketilmesi önerilmektedir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.