750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Kakao Ağacı

21-02-2023 02:36
Kakao Ağacı
Kakao en sık kullanım alanı çikolata yapımı olan tropikal bir besindir. Kakaonun üretildiği kakao ağacı ve üretim aşamasında geçtiği işlemler kakaonun kalitesine bağlıdır.

Kakao ağacının büyümesi ve mahsulünün lezzetli olması ise iklim şartlarına bağlıdır. Kakao ağacının yetişmesi için en elverişli iklim şartları Afrika ve Güney Amerika kıtalarında mevcuttur.

Kakao ağacında yetişen kakao çekirdekleri öğütülerek toz haline getirilir ve çikolata yapımında kullanılır. Kakao ağacı “Theobroma cacao” ismiyle de bilinir.

Bu konularla ilgili ayrıca çikolatanın tarihi ve çikolatanın faydaları ile ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz.


Kakao Ağacının Yetişmesi:

Kakao ağacının yetişmesi için en uygun bölgeler Güney Amerika ve Afrika kıtalarıdır. En çok kakao üretimi yapılan yer ise Fildişi Sahilidir. Kakao ağacı 4-15 metre uzunlukta olabilir. Ancak kakao ağacının yetişmesi için 18-32 derece arasında sıcaklığa sahip bölgede bulunması gerekir.

Bunun yanında; ağacın yetiştirildiği yükseklik, enlem ve nem oranları da çok önemlidir. Kakao ağacı sadece 10 derece güney ve 10 derece kuzey enlemleri arasında yetiştirilebilir. Kakao meyvesi en olgun haline ulaştığında 35 cm kadar olabiliyor. Kakao meyvesinin rengi ise sarı ve mor arasında değişebilir.

Kakao meyvesi çekirdeklidir ve dilimli bir görünümü vardır.
Kakao, kakao meyvesinin içerisindeki çekirdeklerden üretilir. Kakao üretilmesi sırasında kullanılan yöntemlere göre farklı kakao çeşitleri oluşur. Bu kakao çeşitleri sadece üretim sırasında kullanılan yöntemlere göre değil, kakao ağacının yetiştiği bölge, iklim, toprak türü gibi etkenlere göre de değişiklik gösterir.


Kakao Ağacının Tarihi:

Kakao; maya dilinde “kakaw” olarak kullanılmaktayken zamanla tüm dillerde kakao olarak anılmaya başlamıştır. Mayalar kakao ağacının tanrıların ağacı olduğunu ve kakao meyvesinin de tanrıların hediyesi olduğuna inanmışlardır. Kakao çekirdekleri, tanrıların emaresi olarak önemli şahısların mezarlarına konulmuştur. Kakao o dönemlerde ayinlerde de içecek olarak tüketilmektedir. Aynı zamanda kakao çekirdekleri, para birimi olarak da kullanılmıştır.

Mayalardan sonra Aztekler ve Toltekler de bu inancı benimsemiştir. Bu dönemlerde ayinlerde tüketilen acı kakao içeceği, farklı eklemelerle tüketilmeye başlanmıştır.

Kakao çekirdeklerini keşfeden ilk kaşif ise Kristof Kolomb’tur. Kristof Kolomb kakaoyu “Meksika’da para olarak kullanılan bademler” olarak betimlemiştir. Daha sonra kaşif Hernan Cortes ise ağaçta yetişen para fikrini bir fırsat olarak görmüştür. Zira Meksika bölgesinde kakao ağacı yetiştirmek uygun maliyetli ve çok karlıdır. Bu sayede kakao tarımı hızla yayılmıştır.

Kakao tarımının hızla yayılması ile kakao da tüm dünyaya yayılmıştır. Yıllar içinde kakao şifa amacıyla da tüketilmeye başlamıştır. Tatlandırılması ile kakao içeceği çok popüler olsa da pahalı olması dolayısıyla sadece soylular tarafından tüketilmiştir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.