Kayısı Reçeli
Kayısı reçeli eşsiz tadı ile sofralarımızda asırlardır yer alan vazgeçilmez bir reçel türüdür. Kayısı reçelinin lezzetinin yanı sıra sağlığa olan faydaları da sofralarımızın olmazsa olmazlarından olmasını sağlamıştır. Osmanlı mutfağında önemli yer edinmiş olan kayısı reçeli, o dönemde saray şifacılarının ilaç olarak üretmesi ile tüketilmiştir.
Kayısı Reçelinin Faydaları:
➔ Kayısı reçeli; A, B1, B3 ve C vitaminleri içermektedir.
➔ Kayısı reçeli vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu sayede bireyleri hastalıklara karşı korumaktadır.
➔ Grip ve soğuk algınlığı hastalıklarını önleyici ve bu hastalıklarda tedavi edici etkisi bulunmaktadır.
➔ Kemik erimesi hastalığında iyileşmeye yardımcı olmaktadır.
➔ Kayısı reçeli, lif açısından zengin bir besin olması sayesinde sindirim sistemini rahatlatmaktadır. Bu sayede kabızlık ve hazımsızlık problemlerini gidermektedir.
➔ Yüksek ateşi düşürücü etkisi bulunmaktadır.
➔ Kayısı reçeli yüksek demir ve mineral içermektedir. Bu özelliği ile kansızlık problemi yaşayan bireyler için kan değerlerini yükseltmede yardımcı olur.
➔ Kayısı reçeli, cilt yaralarının iyileşmesinde büyük rol oynar. Anadolu’da bu özelliği ile sıkça kullanılmıştır.
➔ Kayısı reçeli kasların güçlenmesini sağlamaktadır.
➔ Kayısı reçeli içerisinde bulunan potasyum, sodyum ve magnezyum ile göz sağlığını desteklerken diş, kemik ve tırnakları da güçlendirmektedir.
➔ Kayısı reçelinin iştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
➔ Kayısı reçeli düzenli olarak tüketildiğinde öksürük ve balgam problemlerini gidermektedir.
➔ Kayısı reçelinin siroz hastalarına iyi geldiği bilinmektedir.