750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Lokumun Tarihçesi

30-09-2022 19:20
Lokumun Tarihçesi

Türk lokumu Osmanlı mutfağında önemli yer edinmiş asırlardır tüketilen ve hiçbir zaman unutulmayan lezzetli bir tatlıdır. Kesin bir bilgi olmasa da lokumun kökeninin; M.Ö. 226-652 yılları arasında var olan Sasanilerin tükettiği abhisa isimli tatlıya dayandığı kabul ediliyor. Lokum önceleri “boğazı rahatlatan” olarak anılırken zamanla “rahat lokum” ismini almışsa da modern Türkçe ile “lokum” halini almıştır.

 

Lokum Anadolu’da 15. yüzyılda yayılmaya başlamış, 17. yüzyılda ise en gözde zamanını yaşamıştır. 18. yüzyılda Avrupa’ya “Turkish Delight” ismi ile ulaşan lokum, Avrupa’da da yüksek ilgi görmüştür. Lokum ilk olarak bal, un ve meyve şurubu karışımı ile üretilirken zamanla nişasta ve rafine şekerin bulunması ile birtakım değişikliklere uğramıştır.

 

Lokum Çeşitleri

Damak tadı, üretim şekli ve üretim yerine göre birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. Günümüzde en çok tüketilen lokum çeşitlerinin başında antep fıstıklı lokum, fındıklı lokum, antep fıstıklı şerit ve sarma lokum, portakallı fındıklı lokum, ballı antep fıstıklı lokum gelir. Bunun yanında son zamanlarda popüler olan lotuslu baklava lokum ve bitter antep fıstıklı lokum da yüksek talep gören yeni ve inanılmaz lezzetli lokum çeşitlerindendir. Ama herkesi çocukluğuna götürecek bisküvi arası lokumun nostaljik lezzetinin yeri ayrıdır.

Lokumun Besin Değerleri

Kullanılan malzemeye göre besin değerleri değişmekle birlikte 100 gram lokumun ortalama besin değerleri şu şekildedir: 

       89.28 gr karbonhidrat

       0.12 gr protein

       0.19 gr yağ

       0 mg kolesterol

       19 mg potasyum

       5 mg kalsiyum

        0.1 mg demir

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.