Mezla Balı
11-03-2023
19:22
Mezla Balı ülkemizde Adana ilinde üretilen, coğrafi işaret başvurusu yapılmış özel bir baldır.
Mezla ağacı üzerinden elde edilen mezla balı bir tür salgı balıdır. Mezla balı az bulunan bir bal olup aroması çok güzeldir. Mezla balı yüksek kaliteli bir baldır
ve birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Bilinenin aksine; işlem görmeyen doğal balların kristalize olması normaldir. Doğal ballar glikoz eklenerek ya da ısıl işleme maruz bırakılarak kristalize olması önlenir. Bu sırada balın doğallığını ve aromasını kaybettiğini söyleyebiliriz. Ancak mezla balı doğal hali ile kristalize olmayan ender bir baldır.
Mezla Balının Faydaları Nelerdir?
➔ Mezla balının mide ve bağırsak yaralarına, gastrit, bağırsak parazitleri ve ülser rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
➔ Mezla balı akciğer sağlığını olumlu etkiler. Astım, bronşit, nefes darlığı
rahatsızlıklarına iyi gelmesinin yanında balgam sökmeye ve göğüs yumuşatmaya da yardımcı olduğu düşünülmektedir.
➔ Karaciğer sağlığını koruyucu ve hatta karaciğer hastalıklarını iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
➔ Mezla balı, uykusuzlukla mücadele etmeye yardımcı olabilir.
➔ Mezla balı antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Halsizlik ve
yorgunluğa iyi geldiği düşünülen mezla balı; soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların giderilmesine de yardımcı olabilir.
➔ Böbrek rahatsızlıklarının, idrar yolu enfeksiyonlarının, iltihap ve kum sorunlarının iyileşmesine destek olması için tüketilebilir.
➔ Mezla balının özellikle romatizmaya, mafsal ve baş ağrısına iyi geldiği
söylenmektedir. Sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olan mezla balının siyatik sorununa da iyi geldiği düşünülür.
➔ Mezla balının kansızlık rahatsızlığının çözülmesine destek olduğu bilinir.