750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Oruç Neden Hurma İle Açılır?

11-03-2023 19:44
Oruç Neden Hurma İle Açılır?
Orucun hurma ile açılmasının en bilinen sebebi Peygamberimizin sünneti olmasıdır. Kutsal bir meyve kabul edilen hurma ile oruç açmak hem dini açıdan önemlidir hem de sağlık açısından çok faydalıdır.

Peygamberimiz; “Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir / temizleyicidir.” demiştir. (Tirmizî, “Savm”, 10) Sünnet olduğu gibi Peygamberimizin hadisinde tavsiye etmesi ile müslümanların oruç açarken çoğunlukla hurma tükettiğini söyleyebiliriz. Bu noktada orucun hurma ile açılmamasında bir sorun da yoktur. Zira Peygamberimiz de hadisinde hurma bulunmadığı zaman orucun su ile açılmasını tavsiye etmektedir. Orucun hurmayla açılması ile ilgili sahabe Selman el-Farisi’nin aktardığı bir rivayette şöyledir; Peygamberimiz tüm sahabelere Ramazan ayı ile ilgili konuşma yaptığı sırada bir sahabe “Ey Allah’ın elçisi! Hepimiz iftar verecek güce sahip değiliz ki.” demiştir. Bunun üzerine Peygamberimiz de cevaben “Allah bu sevabı bir tek hurma veya bir
bardak su veya bir içimlik süt ikramı ile de verir.” buyurmuştur. Rivayetlere göre Peygamberimizin tek bir hurma ile iftar yaptığı çok zaman olmuştur. Peygamberimizin hurma ile oruç açmayı ve hatta iftar niyetine ikram etmeyi tavsiye etmesi ve bir insanın sadece hurma ile beslenerek uzun süre hayatta kalabileceğine ilişkin açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde hurmanın zengin içeriği ile ne kadar faydalı bir besin olduğunun o zamanlardan beri bilindiği ortaya çıkmaktadır. Orucu hurma ile açmanın sağlık açısından da olumlu etkileri bulunmaktadır. Uzun süreli açlıktan sonra hurma yenmesi kan şekerinin dengelenmesini, iftarda aşırı yemenin önüne geçmeyi ve enerjinin artmasına yardımcı olabilir. Üstelik Ramazan ayında hurma tüketimi bağırsak tembelliğinin önüne geçerek sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlayabilir. Oruç tutmanın sebep olduğu halsizlik ve yorgunluğun giderilmesine yardımcı olması ile de orucun hurma ile açılması önemlidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.