750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Peygamber Hurması

11-03-2023 19:25
Peygamber Hurması
Hurma meyvesi dinimizde özel bir yere sahip olduğu gibi Peygamberimizin de çok sevdiği bir meyvedir. Bu sebeple bazı bölgelerde hurma “Peygamber Çikolatası” olarak anılmaktadır. Ancak acve hurması Peygamberimiz için ayrıca özel bir yere sahiptir ve “Peygamber Hurması” olarak anılır.
Peygamber hurması olarak bilinen acve hurmasının en belirgin özelliklerinden biri Peygamberimizin bu hurma çeşidini Medine’ye bizzat dikmiş olmasıdır. Peygamberimizin acve hurmasından cennet meyvesi diye bahsettiği ve sabahları aç karnına 7 adet tüketildiğinde zehirlenmeye ve sihre karşı şifa olduğunu belirttiği rivayet edilmektedir.
Medine hurmalarından olan acve hurması ile ilgili bazı rivayetler şöyledir;
“Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu
kalbimde hissettim. Sonra; “Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif’in kardeşi Haris İbn Kelede’ye git. Tedavi ol. O doktordur. Medine’nin acve hurmasından yedi tane alsın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün, sonra onu süt ve yağ ile sulandırarak sana yedirsin.” buyurdu." (Sad İbn Ebi Vakkas rivayeti, Ebû Dâvud, Tıb 12)
“Medine hurmasının tahsis edilmesi ve hurmanın yedi tane almasının hikmetini
Allah ve Rasûlü bilir, biz bilemeyiz. Ancak namazın rekatlarının sayıları ve
zekatın miktarında olduğu gibi bir hikmeti bulunduğuna inanmanız gerekir.”
(Nevevi rivayeti)
Acve denilen hurmanın zehire ve sihire karşı koruyucu olması, Hz. Peygamberimizin Medine hurması için yaptığı duanın bereketinden dolayıdır. Yoksa hurmanın özelliği sebebiyle değildir." (Hattabi rivayeti, Ebu Davud, Tıb 12) Acve hurması ile ilgili bilinen en ünlü rivayet ise Peygamberimizin, yanık hurma dalını Medine’ye dikmesi ve bu ağacın yeşermesi şeklindedir. Hatta acve hurması aslında “yanık hurma” anlamına gelmektedir. Ayrıca acve hurmasının rengi yanığa benzeyen siyahtır. Sadece Medine ve civarında yetişen ancak çok talep gören acve hurması en pahalı hurma çeşitlerinden biridir. Acve hurması diğer hurmalardan biraz daha küçük
bir hurma çeşididir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.