750 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Şekersiz Sağlıklı Reçel Nasıl Yapılır ?

30-09-2022 20:05
Şekersiz Sağlıklı Reçel Nasıl Yapılır ?

Birçok kişi reçel nasıl yapılır sorusunun cevabını merak etmektedir. Sevdiğiniz meyvelerden reçel yaparak sofralarınızı harika lezzetler ile donatmak muhteşemdir. Ancak reçel yapımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Reçel yaparken ilk karar vermeniz gereken konu hangi meyveyi kullanacağınızdır. Hemen hemen her meyve reçel yapımında kullanılabilir ancak reçel yapılacak meyve seçiminde meyvenin içerisindeki pektin miktarına dikkat edilmelidir. Pektin, sindirilmeyen ancak çözülebilen, uzun karbonhidrat zincirlerinden oluşan polisakkarittir. Bitkilerin hücre duvarlarında bulunan pektin aynı zamanda bitkinin şeklini ve yapısını korumasına yardımcı olur. Reçel yapımında kullanılan meyve kaynatıldığında, meyve hücreleri parçalanır ve pektin açısından zengin sıvılar reçele asıl kıvamını veren madde olarak açığa çıkar.

Pektin maddesi her meyvenin içinde doğal olarak bulunur. Ancak her meyvenin içerdiği pektin miktarı farklıdır. Reçel yapımında kullandığınız meyvenin pektin oranı yükseldikçe reçelinizin koyuluğu ve sertliği artacaktır. Daha koyu kıvamlı reçeller elde etmek için kullanabileceğiniz orta-yüksek seviye pektin içeren meyvelere örnek olarak; kuş üzümü, erik, elma, ahududu, kayısı verilebilir. Daha az yoğun ve yumuşak reçeller elde etmek için kullanabileceğiniz düşük seviye pektin içeren meyvelere örnek olarak ise böğürtlen, çilek, şeftali, kiraz ve tatlı elma verilebilir. Pektin oranı yüksek bir meyve kullanarak daha az yoğun ve yumuşak bir reçel yapmak isterseniz; kaynamaya başlamadan önce reçelinize tercihinize uygun miktarda su ekleyebilir ya da reçelinizde seçtiğiniz yüksek pektin seviyeli meyve ile düşük pektin seviyeli bir meyveyi birlikte kullanarak reçelinizin kıvamını dengeleyebilirsiniz.

Reçel yaparken çoğunlukla şeker kullanılarak tatlandırılır. Hem reçelin kıvam alması açısından hem de lezzet açısından şeker olmazsa olmaz değildir. Geleneksel tarifler kullanılan meyve ile eşit ağırlıkta şeker tavsiye etmektedir. Ancak şeker sofralarımıza lezzet katsa da pek çok insanın kaçındığı gıdaların başında gelmektedir. Reçel yapımında şeker olmazsa olmaz gibi görünse de kullanabileceğiniz sağlıklı bir alternatif mevcutken ana malzemeniz olan meyve ile aynı miktarda olacak kadar yüksek şeker kullanımı sağlıksız bir tercih olacaktır.  Bunun yerine şekersiz reçel yaparak hurma suyu ve hurma püresi ile tarifinizi zenginleştirebilirsiniz. Şekerli reçel yerine hurma suyu ile reçel yaparken aşağıdaki tarifi uygulayarak hem reçelinizin kıvamını koruyabilir hem de aynı lezzeti elde edebilirsiniz.

Hurma İle Sağlıklı Şekersiz Reçel İçin Malzemeler

250 gr meyve

1 su bardağı hurma suyu

1 çorba kaşığı limon suyu

 

Hurma İle Sağlıklı Şekersiz Reçel Nasıl Yapılır?

Hazırlık Süresi: 30 dk

Pişirme Süresi: 30 dk

Miktar: 1 küçük boy kavanoz

 

1-Meyveleri temizleyip tencereye koyun.

2-Meyvelerin üzerine hurma suyunu ekleyin.

3-Kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin.

4-Limon suyunu ekleyip 1 dk daha kaynatın.

4-Reçeliniz el yakmayacak sıcaklığa geldiğinde kavanoza koyun.

5- Buzdolabında saklayın.

Sizler için “Şekersiz sağlıklı reçel nasıl yapılır?” sorusuna cevap vermeye çalıştık. Kahvaltı sofralarınızın en çok tercih edilen lezzeti olan reçeli sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olarak tarifimizdeki gibi deneyebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.